kwasami tłuszczowymi

Encyklopedia PWN

zastosowanie promieniowania jonizującego do utrwalania żywności;
rodnik, dawniej wolny rodnik,
atom, cząsteczka lub jon zawierający co najmniej jeden niesparowany elektron;
Rubnera prawo, prawo izodynamii,
biochem. energia uwalniana podczas przemian sacharydów, lipidów i białek jest wykorzystywana przez organizm w jednakowym stopniu; a więc te składniki pokarmu mogą zastępować się wzajemnie, jeśli są dostarczone w ilościach energetycznie równoważnych;
fosfolipidy należące do klasy sfingolipidów, zbudowane ze sfingozyny, której grupa aminowa jest połączona z jedną lub kilkoma cząsteczkami kwasu tłuszczowego (nasyconego lub nienasyconego), a końcowa grupa hydroksylowa z fosfocholiną;
suberyna
[łac.],
spolimeryzowany ester kwasów tłuszczowych i długołańcuchowych alkoholi, zawiera też związki o charakterze garbników;
ogólnodostępny środek spoż. przeznaczony do uzupełniania całodziennej diety, np.: w witaminy, składniki mineralne, aminokwasy lub kwasy tłuszczowe;
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia